Untuk Hidup yang Lebih Sihat dan Berkualiti

Manfaat Sacha Inchi Oil.

Manfaat Sacha Inchi Oil (Minyak Sacha Inchi).

Kandungan nutrisi sacha inchi serta manfaatnya.

Sacha inchi kaya dengan omega-3, omega-6, dan omega-9. Ia juga mengandungi vitamin A dan E, menjadikannya sumber antioksidan yang bagus.

Antara manfaat pengambilan minyak sacha inchi secara teratur adalah:

  • Mengawal kolestrol

Kandungan asid lemak omega-3, omega-6, dan omega-9 yang ada membantu dalam merendahkan tahap kolestrol LDL (Low Density Lipoprotein, terlalu banyak akan membahayakan kesihatan) dan meningkatkan kolestrol HDL (High Density Lipoproteins, baik untuk kesihatan).

  • Mengekalkan kesihatan mental

Asid amino tryptophan yang terkandung dalam sacha inchi meningkatkan pengeluaran hormon serotonin yang dikenal sebagai hormon penstabil mood. Ini amat membantu dalam mengekalkan kesihatan mental.

  • Meningkatkan fungsi otak

Lebih kurang 60% kandungan otak kita adalah lemak. Bermaksud kita memerlukan lemak yang sihat dari sumber makanan seperti Sacha Inchi untuk membina membran sel otak dan menyuburkan sel-sel otak kita.

Pengambilan omega-3 dapat meningkatkan konsentrasi dan mengurangkan keradangan otak yang menyebabkan masalah keletihan, kemurungan, dan ingatan.

  • Mengawal berat badan

Tubuh manusia akan mengeluarkan hormon kortisol apabila mengalami tekanan untuk mengawal tekanan darah dan tahap insulin. Tetapi kortisol berlebih akan menyebabkan kita ingin makan secara berlebihan terutamanya makanan manis.

Omega-3 terbukti dapat mengawal kortisol. Maka selera kita juga lebih terkawal.

  • Mengekalkan kesihatan jantung

Aliran dan tekanan darah yang baik dan tahap kolesterol yang terkawal pastinya memberi kesan bagus kepada kesihatan jantung.

  • Mengelak diabetes

Omega-3 yang ada turut mengawal tahap glukosa, sekaligus boleh mengelakkan diabetes.

  • Meningkatkan kekuatan tulang

Kandungan omega-3 membantu tubuh menyerap kalsium secara optimum, sekaligus meningkatkan kepadatan tulang dan mengelakkan penyakit tulang seperti osteoporosis.

  • Melancarkan kesihatan mata

Vitamin E, A dan omega yang ada melancarkan pandangan dan mengekalkan kesihatan mata.

  • Mengurangkan sakit sendi

Kandungan nutrisi yang ada turut membantu dalam mengurangkan sakit sendi dan rheumatoid arthritis. Bagi menambahkan lagi manfaat, anda boleh mencampurkan minyak sacha inchi dengan halia.

  • Mencantikkan kulit dan rambut

Omega3 dan vitamin E memainkan peranan penting untuk manfaat ini. Ia membantu dalam mengawal pengeluaran minyak pada kulit dan rambut, mengekalkan keanjalan kulit, membekalkan hidrasi kepada kulit dan rambut, melindungi kulit dan rambut daripada sinar matahari, dan memperbaiki kerosakan kulit dan rambut yang ada.

 

Terdapat pelbagai lagi manfaat sacha inchi yang lain, namun manfaat-manfaat yang disenaraikan di atas merupakan manfaat asas ‘super food’ tersebut. Secara keseluruhannya, sacha inchi meningkatkan tahap kesihatan dan imuniti seseorang.

 

NAK BELI!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *